Welke kosten dekt de verzekering?

Er zijn verschillende soorten verzekeringen wanneer je op zoek bent naar een verzekering voor jouw woning en de spullen in en rondom je woning. Het is goed om te weten dat de verschillende verzekeringen ook andere kosten dekken. Hierbij een uitleg over de drie verzekeringen en over welke kosten de desbetreffende verzekering dekt.

De inboedelverzekering

Wanneer je een inboedel verzekering afsluit ben je verzekerd tegen schade aan de losse spullen in je huis. Denk hierbij aan meubels, gordijnen, elektronica en persoonlijke spullen zoals sieraden. Daarnaast ben je verzekerd tegen schade aan spullen rondom het huis zoals tuinmeubilair en gereedschap. Goed om te weten is dat deze verzekering uitsluitend schade dekt aan verhuisbare spullen in en rondom het huis, ontstaan door brand, wateroverlast, blikseminslag of storm. Daarnaast ben je in dit geval verzekerd tegen schade door beroving of inbraak. In dit geval wordt de schade vergoed van de gestolen of beschadigde verhuisbare spullen in en rondom het huis. Je kunt bij een inboedelverzekering naast de standaarddekking ook nog een allrisk inboedelverzekering afsluiten. Hiermee ben je ook verzekerd door schade die door eigen toedoen of eigen schuld zijn ontstaan. 

De opstalverzekering

Ten tweede is er de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de vaste dingen in het huis, zoals de vloer, leidingen en kozijnen. Zo dekt de verzekering kosten die zijn ontstaan door inbraak en diefstal, zoals het vervangen van kapotte sloten en het schilderen van de kozijnen. Ook schade door storm, zoals omgewaaide bomen en blikseminslag worden gedekt via deze verzekering. Daarnaast wordt ook waterschade gedekt, zoals door een kapotte waterleiding en schade van een overstroming. Tot slot wordt schade door brand gedekt. Denk hierbij aan schade door rook, roet, bluswater en eventuele ontploffingen. Er zijn ook een aantal situaties waarin een verzekeraar de schade niet vergoed. Dit is in het geval van een aardbeving of een terroristische aanslag. Ook schade door achterstallig onderhoud of schade door bouw- of constructiefouten worden niet vergoed door de verzekeraar. Zelf veroorzaakte schade wordt alleen vergoed wanneer je een Allriskpolis hebt.

De woonverzekering

Over de laatste verzekering kunnen we heel kort zijn. Woonverzekeringen zijn namelijk simpelweg een combinatie van een inboedel- en een opstalverzekering. Je bent dus verzekerd tegen schade aan spullen in en rondom het huis vanuit de inboedelverzekering en je bent verzekerd tegen schade aan het huis zelf vanuit de opstalverzekering. Bij een standaard basisverzekering binnen de woonverzekering ben je verzekerd tegen schade die niet door eigen toedoen zijn ontstaan. Wanneer je kiest voor een allriskdekking wordt ook de schade door eigen schuld vergoed door de verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *