Wat houdt deposito sparen in?

deposito sparen

Spaarrekeningen komen in meerdere varianten voor. Naast de bekende spaarrekeningen kun je je spaargeld ook voor een specifieke periode vastleggen. Dit noemen ze deposito sparen. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen wanneer je het vergelijkt met een normale spaarrekening. Maar hoe werkt dat nu?

Vaste rente

Wat is een deposito?

Met een spaardeposito zet je voor een afgesproken periode een bepaald bedrag vast bij een bank. Naast de periode wordt ook de spaarrente afgesproken. Deze is meestal hoger. Er zijn lange termijn deposito’s met een looptijd van 1 jaar tot zelfs 20 jaar. Gedurende deze periode ben je zeker van een bepaalde renteopbrengst.

Gedurende de periode kun je niet aan je spaargeld komen. Hierbij is het bij een aantal banken wel mogelijk, maar daar staat wel een boete tegenover. Wilt dit nu zeggen dat je geld ontastbaar is voor je? Nee, want veel banken maken uitzonderingen op die regel als je het geld echt nodig hebt. Wellicht ga je een huis kopen, samenwonen of als je gaat trouwen.

Minimale inleg

De rente

Om een periode wordt de rente uitgekeerd. Het is slim om dit op de deposito te laten doen, want dan krijg je het rentepercentage van de depositospaarrekening. Het grotendeel van de banken betalen de rente een keer per jaar uit. Enkele zoals Centraal Beheer doet dit maandelijks. Informeer bij je bank wat hun werkwijze is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Inleg

Een depositospaarrekening vergt een minimale inleg. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de bank zelf, maar ligt vaak tussen de €250 en €2500. Bij enkele uitzonderingen gaat het zelfs naar €5000 of €10000. Informeer van te voren hoe dit bij je bank is geregeld. Zij kunnen je haarfijn uitleggen wat er precies bij komt te kijken. Je wilt gedurende de periode niet voor verrassingen komen te staan.