Hoe kies je de juiste hypotheek?

Een hypotheek kan soms een ingewikkeld iets zijn. Zeker na een jaar als dit, is het goed om je eens af te vragen: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bij het berekenen van je hypotheek zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Al deze dingen staan hieronder uitgelegd, om te voorkomen dat je door alle bomen het bos niet meer ziet.

Hypotheek berekenen

Met jouw bruto jaarinkomen of winst en het jaarinkomen of de winst van je partner kun je je maximale hypotheek berekenen. Dit is goed om snel een indicatie te krijgen van je mogelijkheden en de maandlasten die erbij horen. Onthoud wel dat het vaak gaat om een standaardberekening die uitgaat van annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Als je berekend hebt wat je maximaal kunt lenen, kun je kijken of je de hypotheek kan krijgen die je op het oog had en of de maandlasten betaalbaar zullen zijn. Onthoud hierbij: een maximale hypotheek is niet altijd een verstandige keuze.

Verschillende hypotheekvormen

Naast de genoemde annuïteitenhypotheek zijn er nog een aantal andere hypotheekvormen. Zo kun je ook een lineaire hypotheek afsluiten of een combinatie van beide vormen. Als je een deel niet wil aflossen, kun je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. De vorm die je kiest heeft invloed op je maandlasten. Hiernaast hebben de voorwaarden ook invloed op je maandlasten. Denk hierbij aan basisvoorwaarden of plusvoorwaarden.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken

De laatste stap is duidelijk: vergelijken, vergelijken, vergelijken! Omdat er zoveel verschillende opties en aanbieders zijn, is het belangrijk om de verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Kijk welke aanbieder het beste past bij de lening voor jouw woning. Sommige aanbieders hebben fijne spaar- en betaalrekeningen, maar dit wil niets zeggen over de hypotheekvoorwaarden. Lukt het niet om er zelf uit te komen? Aarzel niet en vraag een hypotheekadviseur om hulp. Hij of zij kan je helpen bij het vinden van een passende hypotheek en kan transparant en onafhankelijk alle partijen met elkaar vergelijken.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*