Duurzaam beleggen uitgelicht

duurzaam beleggen voordelen

Duurzaamheid is een thema dat steeds vaker wordt aangehaald en het thema komt inmiddels ook steeds vaker terug binnen de vermogenswereld. Maar wat houdt duurzaam beleggen nou precies in? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven. Ik vertel je wat duurzaam beleggen betekent en welke voordelen deze beleggingsvorm precies heeft.

Duurzaam beleggen: wat is het precies?

Duurzaam beleggen is een beleggingsvorm waarbij je – uiteraard naast je financiële doelen – ook rekening houdt met de gevolgen voor het milieu en de maatschappij. Bij het selecteren van de aandelen voor jouw portfolio, wordt dus niet alleen rekening gehouden met de financiële kenmerken van een bedrijf, maar er wordt ook gekeken naar verschillende duurzaamheidscriteria. Voor het beoordelen van bedrijven op basis van duurzaamheid, wordt door beleggers vaak gebruikgemaakt van de ESG-criteria. Op basis daarvan krijgen bedrijven een score op het gebied van ‘Environment’, ‘Social’ en ‘Governance’. Doorgaans wordt de ESG-criteria door beleggers op twee verschillende manieren toegepast. Allereerst kan het worden gebruikt als een soort negatieve screening, waarbij de slechts presterende bedrijven worden uitgesloten van beleggingen. Daarnaast kan ook de zogenaamde ‘Best in class’-methode worden toegepast, waarbij op basis van de screening alleen wordt belegd in de best presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

De voordelen van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen heeft als belangrijk doel om bij te dragen aan een ‘betere wereld’. Het is belangrijk om te vermelden dat onderzoeken naar ‘traditionele’ beleggingsportefeuilles en ‘duurzame’ beleggingsportefeuilles geen verschil in rendement laten zien. Op basis van die constatering zou je kunnen zeggen dat er eigenlijk geen reden is om niét in duurzame aandelen te investeren.

Meer weten over duurzaam beleggen? Op Beursgenoten.nl vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *