De 3 gouden bespaartips (huishouden)

Je scrolt door Facebook en Instagram en komt tijdens het scrollen een hoop advertenties tegen. Hé wat een leuke auto denk je. Die heb ik vast altijd al willen hebben. Superhandig voor het gezin. Voordat je het weet heb je al contact opgenomen met de autodealer. Tja… de betaling kan toch wel uitgesteld worden en op rekening. Die zie ik de volgende maand wel tegemoet. 

Zou het bovenstaande jou zomaar eens kunnen overkomen? Dan is de kans vrij aanwezig dat jij wel onze bespaartips huishouden kunt gebruiken. Ook al lijkt het voor jou inmiddels wel een hopeloze zaak, wees niet ongerust en gedemotiveerd. Ik zal je eens een geheim verklappen die ik vroeger heb geleerd van mijn lieve oude oma: iedereen kan (leren) sparen! Zelfs als je elk einde van de maand maar op Klarna betaald of Afterpay, omdat je geen geld meer hebt van deze maand. Stel het aanschaffen van die nieuwe peugeot 108 dus nog maar eventjes uit.

Bespaartip 1: Aboja, of abonnee?

Waar ben jij allemaal op geabonneerd? De sportschool, Netflix, Videoland, Spotify, Soundcloud en misschien ook nog wel Disney+. Maak jij van deze allemaal evenveel gebruik? En besef jij je dat je eigenlijk wel zo’n €100,- per maand kwijt bent en vast zit aan deze abonnementen? Ga na wat je echt vaak genoeg gebruikt om het bedrag per maand er kwijt aan te zijn. Schrap de abonnementen die je niet vaak gebruikt en wissel ze desnoods in voor losse keren kijken. Die ene €5,- is nog wel te doen vergeleken de €20,- die je allang kwijt had kunnen zijn, toch? Daarbuiten kun je ook gratis sporten door Youtube video’s te bekijken en toch een strakke buik te krijgen. 

Bespaartip 2: Jaar spaardoel

Zet een spaardoel voor een jaar. Je kunt je doel op bijvoorbeeld €4800,- zetten. Dan zet je €400,- per maand opzij om te sparen. Het is vrij fanatiek, maar zeker mogelijk! Is dit echt te veel voor jou en denk je dat je dit niet kunt? Begin dan met €250,- per maand (€3000,- per jaar). Het maakt niet uit hoe hoog het doel is, als het maar realistisch is maar wel een uitdaging blijft). 

Bespaartip 3: Less = more

Dit kan op 2 manieren worden opgevat. De eerste is de meest voor de hand liggend: je hoeft niet altijd in bezit te zijn van veel spullen om je beter te voelen en een indruk op anderen te maken. Beetje cliché, maar zeker niet minder waar: mensen vinden jou leuk om jou. Niet om de kleding of accessoires. De andere manier is: als je dan toch écht iets nodig hebt (en bovenstaande punten doorlopen hebt) koop dan in outlets en tijdens de uitverkoop. Hier kun je dubbel zoveel krijgen (kwaliteit, aantal) voor hetzelfde of zelfs minder geld. Zeg nou zelf: hoe satisfying is dit?!

Bespaartip 4: Hou van geld

Heel belangrijk: hou van geld. Er is niks mis met een beetje krenterigheid op zijn tijd. Hoe lekker is het dat jij je bankrekening opent en er een goed bedrag op staat? Een bedrag waar je trots op mag zijn! Zonde toch om dat getal aanzienlijk te verlagen?

Dit zijn onze 10 gouden bespaartips!