3 tips voor een verstandig creditcard gebruik

De creditcard wordt uitgesproken als ‘kredietkaart’, en dat is het natuurlijk ook. Wanneer je iets koopt krijg je de tijd om terug te betalen en dat is het. Niet alle mensen kunnen daarmee om gaan en in dit artikel drie belangrijke tips om verstandig om te gaan met je creditcard.

1. Achteraf betalen

Op 1 februari koop je een product en vervolgens krijg je gemiddeld zo’n drie weken detijd om dit bedrag terug te betalen. In principe is het een vorm van afterpay, omdat de creditcard verstrekker zoals ABN AMRO het bedrag voor je voorschiet. Onderzoek wijst uit dat 80% van de mensen dit bedrag voor de aangegeven periode terugbetaald. Dit betekent ook dat 20% dit niet doet. Waarschijnlijk hebben ze niet genoeg geld om het bedrag in 1 keer over te maken en te betalen in delen. Je hebt dan een creditcard lening en dat wil je niet. Gemiddeld bedraagt de rente van deze lening zo’n 14%. Ter vergelijking: is dit veel hoger dan rood staan bij je eigen bank of leningverstrekker. Zorg dus dat je alles terugbetaald in de aangegeven periode!

2. Spaarrente

Je moet dus sowieso niet in het rood staan. Je kan beter geld storten op je creditcard waardoor een positief saldo ontstaat. Je krijgt dan zelfs rente over het bedrag dat je gestort hebt. Dit is gemiddeld niet veel: 0,15%, maar het is beter dan in het rood staan.

3. Niet pinnen

Creditcard verstrekkers hebben liever niet dat je geld pint uit de muur met de creditcard. Bij veel verstrekkers worden er extra pin kosten in rekening bedrag die best hoog kunnen uitvallen. Sommige aanbieders rekenen een vast bedrag rond de €4,50 en andere zo’n 4% van het opgenomen bedrag. Het is daarom niet slim om je creditcard te gebruiken om geld op te nemen.. Je kunt dus beter gewoon afrekenen met de creditcard in plaats van dat je dat met contant geld doet die je met de creditcard verkregen hebt.